Over de Sint Gerlachuskerk

De Sint Gerlachuskerk is een barokke kerk in Houthem-Sint Gerlach, Nederland. Het is een rijksmonument en staat op de lijst van de Top 100 van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg uit 1990. Het kerkgebouw was oorspronkelijk de kloosterkerk van een norbertinessenklooster, een adellijk stift. In de vroege 18e eeuw werd de kerk geheel herbouwd en ingericht met frescoschilderingen door de Zuid-Duitser Johann Adam Schöpf.

In de Franse tijd stond het complex leeg totdat het werd verkocht aan de familie Schoenmaeckers, die het klooster omtoverden in een adellijk woonhuis. In 1872-73 werd het interieur opnieuw beschilderd door kunstenaars uit Roermond en Maastricht. In 1961 stortte een deel van de zuidwand in en startte een grootschalige bouwkundige restauratie. De kerk is nu in gebruik als parochiekerk en maakt deel uit van een complex met hotel en conferentiecentrum “Château St. Gerlach”.

De Sint Gerlachuskerk is een uniek en historisch bezienswaardigheid en is het bezoeken waard voor iedereen die geïnteresseerd is in Nederlandse monumenten en architectuur. Het kerkgebouw is omgeven door een ruim park en beelden en is een rustige plek om even bij te komen en te genieten van de schoonheid van de omgeving.

Kijk voor meer informatie op https://kerkhouthem.nl/ en WIKIPEDIA