Over het Orgel

Het orgel van de St. Gerlachuskerk in Houthem heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1784. Toen kreeg Joseph Binvignat, een orgelmaker uit Maastricht, de opdracht om een nieuw instrument te vervaardigen. Binvignat werd geboren in Attigny, Noord-Frankrijk en vestigde zich als twintiger als orgelmaker in Maastricht. Hij was de maker van diverse orgels in verschillende kerken in Nederland en België, zoals de St. Jan in Maastricht, de kathedraal in Hasselt en de St. Matthiaskerk in Maastricht. Zijn zoon Adam nam het bedrijf over na zijn dood en leidde het tot zijn dood in 1850.

Er zijn geen archiefstukken te vinden die de overeenkomst tussen de orgelmakers en de Stiftdames in Houthem weergeven, maar het instrument had één klavier en tien stemmen en werd gemaakt door Joseph Binvignat. Het orgel werd verplaatst naar een klooster in Roermond toen de Norbertinessen in 1786 gedwongen werden het klooster in Houthem te verlaten. Het orgel werd verkocht aan een particulier en teruggebracht naar de kloosterkerk in 1808.

In de 19de eeuw veranderde de smaak en ook het Houthemse orgel werd verromantiseerd door P.J. Vermeulen en zoon. Het orgel werd gerestaureerd in 1957 en 1989 door Verschueren Orgelbouw en kreeg weer het oorspronkelijke klankbeeld van Binvignat, met behoud van de Montre. Het dispositie en pijpwerk van het rugwerk en pedaal werden aangepast tot een fraai geheel. Dit orgel is dus een mooi voorbeeld van de Nederlandse orgelbouw en de veranderingen die het heeft ondergaan door de jaren heen.