Concert

Pieter van Dijk, Alkmaar (orgel), Elina Keijzer (blokfluit) en Maaike van Dijk (viool)

Praeludium pedaliter in F (orgel) – Jan Pieterszoon Sweelinck (1562 – 1621)

Mein junges Leben hat ein Endt (orgel) – Jan Pieterszoon Sweelinck (1562 – 1621)

Sonata prima (blokfluit en orgel) – Dario Castello (17e eeuw)

Uit Messe pour les Paroisses (orgel) – François Couperin (1668-1733)

 • Premier Kyrie en taille
 • Fugue sur les jeux d’Anges
 • Récit de Cromhorne

Partita „Christe, du bist der helle Tag“ BWV 766 (7 variaties, orgel) – Johann Sebastian Bach (1685 – 1750)

Fantasie Es-dur TWV 40:20 voor viool solo – Georg Philipp Telemann (1681 – 1767)

 • Dolce
 • Allegro
 • Largo
 • Presto

Fantasia in g-moll BWV 542 (orgel) – Johann Sebastian Bach (1685-1750)

Triosonata in c-moll TWV 42:2c (viool, blokfluit en orgel)

 • Largo
 • Vivace
 • Andante
 • Allegro

Georg Philipp Telemann (1681 – 1767)

Pieter van Dijk (1958) is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij vormt samen met Frank van Wijk de artistieke leiding van het Orgelfestival Holland. www.orgelfestivalholland.nl
Zijn orgelopleiding ontving hij van Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Op de internationale orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck(1986) behaalde hij prijzen. Pieter van Dijk maakte verscheidene CD’s op de orgels van de Alkmaarse Laurenskerk. De DVD “Alkmaar- the Organs of the Laurenskerk” ontving in 2013 de Preis der Deutsche Schallplattenkritik. In 2017 startte Pieter van Dijk een opnameproject rond de orgelwerken van J.S. Bach. De eerste 5 dubbel CD’s met o.a. de Clavierübung III, de Leipziger Chorale en de Neumeister collectie zijn inmiddels verschenen. Meer informatie: www.dmp-records.nl
Hij publiceerde artikelen over M. Weckmann, J.P. Sweelinck, J.S. Bach en K. Straube. Hij is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen (ondermeer in Alkmaar, Amsterdam, Freiberg, Gdansk, Innsbruck, Kotka ,Lausanne, Lübeck en Toulouse). Als concerterend organist is Pieter van Dijk actief in diverse Europese landen, de VS en Japan.

Elina Keijzer studeerde blokfluit, orgel en kerkmuziek aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam bij resp. Walter van Hauwe, Jacques van Oortmerssen en Hans van Nieuwkoop. Enkele jaren later behaalde zij haar diploma koordirectie aan het Conservatorium van Alkmaar bij Harold Lenselink.

Zij is werkzaam als cantor-organist bij de PKN-gemeente Santpoort Noord, waar zij wekelijks de diensten begeleidt en leiding geeft aan de cantorij. Als docent orgel en blokfluit is zij verbonden aan kunst- en creativiteitscentrum Triade te Den Helder. In dezelfde plaats is zij dirigente van schoolkoor “Fonduyn”. Verder is zij docent orgel bij Artiance te Alkmaar en verzorgt zij rondleidingen voor schoolklassen in de Grote kerk te Alkmaar.

Maaike van Dijk (2003) studeert viool aan de Sweelinck Academie voor jong talent in Amsterdam bij Wiesje Miedema. Zij speelde enkele jaren in het Nederlands Jeugdstrijkorkest waarmee regelmatig concerten gegeven worden in binnen- en buitenland. Maaike won prijzen op het concours van Artiance te Alkmaar en bij het Jong Talent Concours te Maassluis. Maaike heeft een strijkstok in bruikleen van het NMF (Nederlands Muziekinstrumentenfonds).

Datum

21 juli 2022
Afgelopen

Tijd

20:00 - 21:15

Locatie

Sint Gerlachuskerk
Onderstestraat 1, 6301KA Houthem-St.Gerlach
Website
https://www.st-gerlach.nl

Organisator

Stichting Kerkconcerten Houthem
Website
https://www.kerkconcertenhouthem.nl