Concert

Ton van Eck, orgel,
en
Stijkorkest ACcordes

Concerto grosso op. 3 nr. 1                                                       Pieter Hellendaal (1721-1799)
– Ouverture [Grave]
– Allegro – [Adagio]
– Largo
– Menuet

Concerto in Es-dur voor orgel en strijkers , Wq 35                      Carl Philipp Emanuel Bach (1714-1788)
            – [Allegro moderato]
            – Adagio sostenuto con sordini
            – Allegro

Preludiium en Fuga in C-dur, BWV 545:                                     Johann Sebastian Bach (1685-1750)     

Kleine Suite voor strijkorkest                                                    Cees Andriessen (1865-1947)
            – Prelude
            – Gavotte – Musette – Gavotte
            – Air
            – Menuetto – Trio – Menuetto

Variaties en Fuga over een thema van Johann Kuhnau                Hendrik Andriessen  (1892-1981)

ACcordes is een strijkersensemble, bestaande uit enkele beroepsmusici aangevuld met gevorderde amateurs is opgericht in 2003. Het wordt geleid door Ton van Eck en, wanneer deze solo speelt, door Marten Sijbrandij. Het ensemble richt zich ook op minder bekend repertoire voor strijkorkest waarbij zowel de leden als het publiek bijzondere ontdekkingen kunnen doen.
Sinds de oprichting heeft ACcordes diverse concerten gegeven, voornamelijk in Den Haag en omgeving, maar onder andere ook met het kathedrale koor St.-Bavo in Haarlem en met de Gruppo Vocale Terzo Suono uit Rivolta d’Adda, op uitnodiging waarvan het ensemble een tournee naar Noord-Italië maakte. Ook begeleidde het ensemble verschillende solisten zoals, Maria Woudenberg en Anne van Eck, viool, Sebastiaan van den Bergh, cello en Maarten Elzinga Trompet.

Ton van Eck behaalde het diploma Uitvoerend Musicus met aantekening voor improvisatie aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam waar Bernard Bartelink zijn docent was. Tevens studeerde hij drie jaren bij Marie-Claire Alain te Parijs.
Sinds december 1999 is hij titulair-organist van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo aan de Leidsevaart in Haarlem. Hij was prijswinnaar of finalist bij diverse internationale concoursen. Hij concerteert regelmatig en wordt internationaal uitgenodigd als jurylid, voor het geven van adviezen, cursussen en lezingen en als gastdocent aan conservatoria en universiteiten.
Hij componeerde een Concerto voor orgel en strijkorkest dat in 1978 in Heeswijk is uitgevoerd, en enkele andere werken voor koor, solozang en orgel. Zijn koorwerk De Profundis werd bekroond bij de Alphons Diepenbrock Compositiewedstrijd 1995
Ton van Eck is tevens werkzaam als gecertificeerd orgeladviseur bij de restauratie van historische orgels in samenwerking met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Tevens verzorgde hij talrijke publicaties over orgelbouw, orgelhistorie, uitvoeringspraktijk en componisten

Datum

18 juni 2022
Afgelopen

Tijd

20:00 - 21:15

Locatie

Sint Gerlachuskerk
Onderstestraat 1, 6301KA Houthem-St.Gerlach
Website
https://www.st-gerlach.nl

Organisator

Stichting Kerkconcerten Houthem
Website
https://www.kerkconcertenhouthem.nl